Értelem

2010.06.02. 20:18

" - Biztos, hogy nem akarsz beszélni vele? - kérdezte a lány újra. Hangja halk volt, és gyengéd. Máté nem nem válaszolt.

- De ha csak...

- Nem - szisszent fel a fiú, és hevesen megrázta a fejét. Tágranyílt szemét a földnek szegezte. - Nem érted, Ili, én... a picsába is - fulladt el a hangja.

Most Ili nem szólt semmit, csak nézte őt, és Máté érezte a tekintetében lévő fájdalmat, és ettől idegessége csak fokozódott. Gyűlölte ezt az egész helyzetet. Gyűlölt ennyire gyávának, ennyire sérülékenynek lenni, gyűlölte, hogy nincsen elég ereje ahhoz, hogy szembenézzen a másik lánnya. Egyszerűen nem ment. Az iszonyattal nem lehet szembenézni. És Anna, ahogy ott áll, arcán mosoly, hangjában öröm nélküli jókedv, és a szemei, csak a szemei halottak, ez maga volt az iszonyat.

Elfordult Ilitől. Egy apró mozdulattal ki akarta söpörni homlokára tapadt hajszálait, ám kezei ökölbe szorultak, és mikor nagy nehézségek árán széjjelfeszítette őket, ujjai még mindig görcsösen, fehéren remegtek. Végighúzta őket az arcán, és érezte, ahogyan körme a bőrébe vág. Mögötte a lány megszólalt.

- Tényleg nem érted, ugye, Máté?

A fiú nem mert hátrafordulni.

- Mit gondolsz, mi történne, ha elismerné magának, hogy a barátja, akit úgy szeretett... halott? Beleőrülne, Máté...

- Már megőrült.

- Nem érted. Beleőrülne... és belehalna - Ili hangja elfulladt. Néhány másodpercig csend volt, és amikor újra megszólalt, hangja nem volt több suttogásnál.

- Hát nem furcsa? Úgy értem, amikor így elveszítünk valakit. Soha többé nem kaphatjuk vissza, érted? Akármennyi nagy dolgot véghezvihetünk, akármennyi pénzt kereshetünk, és még akkor sem.

De akkor mit ér ez az egész küszködés? Nézd meg, mennyi mindent elérhetünk. Megmászhatjuk a legmagasabb hegyeket, legyőzhetjük a legerősebb állatokat, és megérinthetjük a Holdat. Az ember istent játszhat minden felett.

De amikor valakint meghal... adhatunk akármennyit, még akkor sem leszünk arra képesek, hogy mégegyszer érezzük, ahogy a keze végigsimít az arcunkon."

Art by pomissiaa

A bejegyzés trackback címe:

https://hatkicsinap.blog.hu/api/trackback/id/tr302051750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása